Blog

Een inkijk in het leven van een griffier, het ondersteunen van gemeenten & gemeenteraden in de ontwikkeling van hun democratie.

Aandachtspunt

En ineens is alles anders. Het openbaar bestuur buitelt over elkaar om op afstand het vergaderen en digitale besluitvorming in deze tijden het hoofd te kunnen bieden. Leren van elkaar is nooit zo vruchtbaar geweest! Wat deed jij het goed! Zie in deze tijden maar webinars in elkaar te draaien, en geheel bestuurlijk Nederland in een stroomversnelling mee te nemen.

De raad is aan zet!

De publicatie in het VNG magazine van 6 maart jl. over de gemeenteraad door Thorbeckehoogleraar Geerten Boogaard, triggerde mij enorm! Hij sprak over lekenbestuur en het feit dat die raad overal over gaat. Tegelijkertijd is er een onderzoek gehouden naar de ondersteuning van diezelfde gemeenteraad. En wat blijkt…

Eindejaarssprint

Wat een drukte was het, die decembermaand.. ik blij dat weer aan een nieuw jaar zijn begonnen! Thuis zijn we feestend de decembermaand doorgegaan en op het werk heb ik ook dit jaar weer meegedaan aan de eindejaarssprint.

Commissie Stiekem

Een tijdje geleden kwam van een raadslid bij mij de vraag weer voorbij ‘wanneer is de Commissie Stiekem’? Ik schrik er niet meer van, maar ik betreur het wel. Het gaat hier vaak over het Presidium, en soms over de agendacommissie. Het bestaan van beide gremia of één ervan, varieert per gemeente.

De zomer voorbij

Wat was het heerlijk he, die zomer. Als griffier genoot ik ook altijd van het reces. Even geen druk van vergaderingen voorbereiden, bijeenkomsten organiseren en stukken verzamelen, maar tijd voor rust, reflectie en de zooi opruimen.

Plaatsvervangend griffier

In de headlines van de Vereniging van Griffiers las ik dat er een intervisiegroep komt voor éénpitters. Omdat ik jaren als 1,3 pitter heb gedraaid las ik de tekst met belangstelling: ‘Een intervisiegroep speciaal voor griffiers die geen plaatsvervanger hebben met wie ze eens kunnen sparren over hun werk’. Geen plaatsvervanger, dat deel bleef bij mij hangen.

Ode aan de collega-griffiers

Wat een weelde was het vorige maand, hè. We werden als vertrekkende griffiers in het zonnetje gezet door onze eigen collega’s uit de kring WestBrabant. Ik heb er van genoten hoor, van het lekkere eten en het leuke afscheid. Zo je weet heb ik al veel griffierskringen gezien.

Vertrouwen komt te voet

Wat mij de laatste tijd vaak opvalt in gesprekken met collega’s is dat het woord vertrouwen vaak valt. Het is een belangrijke randvoorwaarde voor het werk van een griffier. Er is vertrouwen nodig in de griffie om de raad goed te kunnen ondersteunen.

Hoedje op, Hoedje af

Na het leegmaken van het gemeentehuis, belandde het presentieboek van Werkendam in mijn auto. Tussen alle spullen, maar daar hoorde het natuurlijk niet! Ik heb hem netjes bij de griffie Altena afgegeven, ze hadden hem nog niet gemist. Het presentieboek heeft wel vaker in mijn auto gelegen. We hebben de laatste twee jaar een paar bijzondere raadsvergaderingen op locatie gehad. Met drie gemeenteraden vergaderen in één gemeentehuis, wat een organisatie was dat..

Een leeg gemeentehuis

Mag ik nog buuf zeggen, nu onze beide gemeenten niet meer bestaan? Het voelt nog wel wat onwennig. Na al die jaren als griffier in Woudrichem is het nu klaar, het gemeentehuis is leeg. In de laatste weken heb ik mijn best gedaan om alles netjes af te sluiten. De stukken zijn gearchiveerd en alle rekeningen zijn betaald. De laatste week was met recht de week van het afscheid.

Portfolio

Een overzicht van een deel van de opdrachten, bijeenkomsten en trainingen waar ik de afgelopen jaren aan heb mogen werken.

Opdrachten

 • Lokale digitale democratie
 • Raadsakkoorden
 • Instrumenten van de gemeenteraad

Webinars

 • Digitale participatietools
 • Digitaal vergaderen & besluiten
 • Lokale democratie en het coronavirus
 • Werkgeverscommissie

Trainingen

 • Beste werkgevers- commissie
 • Keep your achterban close
 • Instrumenten & rollen van de gemeenteraad

Maatwerk

 • Trainingen
 • Bijeenkomsten
 • Opdrachten
 • Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden