Trainingen

Een overzicht van de trainingen & workshops waar je mij voor kunt vragen. Neem contact met me op om jullie wensen te bespreken.

Basistraining: ‘de beste werkgeverscommissie’

Voor wie: voor leden van werkgeverscommissies die willen groeien in hun rol als werkgever van de griffier. Aanvullend kunnen worden uitgenodigd: de griffier, de burgemeester als adviseur en personeelsadviseur die de griffier en werkgeverscommissie ondersteund.

Inhoud:

 • Uitleg over de rol & taken van de raad, de werkgeverscommissie en de griffier
 • Uitleg over het juridisch kader, zowel landelijke wetgeving over goed werkgeverschap als de mogelijkheden van verordeningen op gemeentelijk niveau eigen keuzes te maken.
 • Check: op lokale verordening en besluiten rondom het werkgeverschap.
 • Uitleg over goed werkgeverschap in een politieke context, o.a. over de rechtspositie van de griffier, functioneringsgesprekken, vertrouwelijkheid en loopbaanontwikkeling.
 • Gesprek over de inrichting van het samenspel tussen raad, werkgeverscommissie & griffier.

Tijd: ongeveer 2 uur.

Training o.a. gegeven in de gemeenten: Heemstede, Tholen, Texel.

Bijeenkomst: ‘de raad als werkgever’

Voor wie: voor leden van de werkgeverscommissie, de griffier, de burgemeester als adviseur en de personeelsadviseur die een stap willen zetten in werkgever zijn van de griffie en samen willen nadenken over de huidige situatie op de griffie en de ondersteuning van de gemeenteraad. Optie: voor deze bijeenkomst kunnen ook de fractievoorzitters of evt. de gehele raad worden uitgenodigd.

Inhoud:

 • Uitleg over de rol & taken van de raad, de werkgeverscommissie & de griffier.

 • Juridisch kader in vogelvlucht toegelicht.

 • Inzicht in de hulptroepen van de raad en de griffier als belangrijkste hulptroep & toegang tot hulptroepen van de raad.

 • Inzicht in door de griffier gemaakt overzicht van taken van de griffie, uren en inzet van de griffie in de huidige situatie.
 • Inzicht in de door griffier aangegeven kansen bij meer uren of andere keuzes voor ondersteuning.
 • Gesprek over wat gaat goed, wat kan beter en wat zijn onze wensen om te komen tot een griffieplan en/of aangepast juridisch kader

Tijd: ongeveer 2,5 uur.

Training o.a. gegeven in de gemeenten: Doesburg, Ettenleur, Halderberge, Hendrik-Ido-Ambacht, Lansingerland, Son en Breugel, Terneuzen, Uithoorn, Zwijndrecht. 

 

Bijeenkomst: Naar een reële omvang van de griffie

Doel: basis leggen voor een griffieplan waarin de wensen en ambities van de raad zijn afgestemd op de mogelijkheden van de griffie in menskracht en beschikbare middelen voor de raad. Deze bijeenkomst kan met de werkgeverscommissie, fractievoorzitter of de hele raad worden gehouden na de bijeenkomst over de raad als werkgever. Eventueel kan het ook los worden gehouden, maar nadat voorbereidend werk is gedaan.

Inhoud:

 • Inzicht in de mogelijkheden voor ondersteuning door de griffie: takenpakket, functies en mogelijkheden op basis van keuzes van de raad.
 • Inzicht in benchmark gegevens over omvang gemeente in relatie tot omvang griffie en werkdruk op de griffie.
 • Inzicht (terughalen) van het door de griffier gemaakte overzicht van taken van de griffier, uren en inzet de griffie in de huidige situatie & mogelijkheden bij meer uren en andere keuzes.
 • Beeld ophalen via Menti van raadsleden over het gebruik en ook gewenste ondersteuning vanuit de griffie.
 • Gesprek om te komen tot prioritering in de wensen en de daaraan gekoppelde menskracht en middelen.

Tijd: Ongeveer 2,5 uur.

Training o.a. gegeven in gemeente Uithoorn.

 

 

Keep your achterban close

Elk raadslid zit namens een achterban en politieke fractie in de gemeenteraad. Maar uit welke mensen bestaat die achterban? Hoe bouw je een politieke relatie met hen op? Samen analyseren we vanuit politiek en communicatief oogpunt jullie situatie en zorgen we dat je met een concreet plan de deur uit gaat.
Deze training kan gegeven worden aan een gemeenteraad, maar is ook een aanrader om met je fractie te doen.

Training o.a. gegeven in de gemeenten: Altena, Capelle aan de Ijssel, Moerdijk