De zomer voorbij

Ha Anka,

Wat was het heerlijk he, die zomer. Als griffier genoot ik ook altijd van het reces. Even geen druk van vergaderingen voorbereiden, bijeenkomsten organiseren en stukken verzamelen, maar tijd voor rust, reflectie en de zooi opruimen.

Ik heb mijn zomervakantie ook gebruikt om plannen te maken voor mijn Democratie in Actie projecten en mijn eigen zaak. De plannen zijn inmiddels alweer volop in de uitvoering! Samen met Lia Randsdorp gaan we verder met de leerkring Raadsakkoorden. Ik vind het echt een uitdaging om met 16 gemeenten te ontdekken wat deze nieuwe aanpak kan betekenen voor de lokale democratie. Goed om te zien dat zij zoveel halen uit de intervisie- en leerbijeenkomsten. Een mooi project en de Democratie is zo echt in Actie!

Vanuit het DiA is de zomer gebruikt om de vragenlijst en het rapport van de Quick-scan Lokale democratie te verbeteren. Nu het instrument beschikbaar is, gaan we meters maken. Er hebben zich inmiddels al meer dan 40 gemeenten gemeld voor dit gratis traject. Ik vind het echt lef dat al die raadsleden, collegeleden, ambtenaren en inwoners samen naar de kwaliteit van hun democratie durven te kijken. Vanuit de griffierspool staat er een groep collega’s klaar om deze trajecten mee te begeleiden. Ook intern is iedereen aangehaakt. De eerste startgesprekken zijn inmiddels gevoerd, de eerste enquêtes uitgezet. Ik ben echt benieuwd naar de eerste verbeteragenda’s die worden opgeleverd.

Inmiddels heeft de zomer plaats gemaakt voor de herfst. Het is tijd om alle mooie plannen tot uitvoering te brengen. Leuk dat we samen weer projecten gaan oppakken. Het weer helpt ons ook, het is heerlijk werken als het buiten toch regent 😉

Spreek je vast snel weer,
Petra

Ha Buuf,

Wat een lange, hete zomer was het! Niet echt aanlokkelijk om alles weer op te ruimen, bij te werken en te ordenen. Maar het moet, en is gelukkig weer gedaan….

Je hebt het over die ontzettend leuke DiA projecten. Hoe tof was het om het reces af te sluiten met de Summerschool in Veur Lent Nijmegen, eind augustus. Lia en ik hebben genoten van de deelnemers die onze workshop bezochten over de leerkring raadsakkoorden. Raadsleden roerden zich hoorbaar over het fenomeen raadsakkoorden, en logisch. Grappig dat raadsleden later die avond ook nog over andere griffiezaken bij jou en mij langs kwamen, zoals het werkgeverschap. Het zijn inderdaad vragen die wij als oude – nou ja ik letterlijk meer dan jij – rot in het vak voorgelegd krijgen. Ik geef dat soort trainingen graag.

Afgelopen week hadden we de tweede landelijke bijeenkomst over de leerkring raadsakkoorden. In de burgemeesterskamer van het oude stadhuis (over ambiance gesproken, WoW) van Utrecht ontvingen wij een mooie club griffiers. Als extra wisten wij een begeleider van AMI te strikken om iets over informeel leiderschap te vertellen. Zó nuttig voor griffiers en zó’n cadeautje! We gaan er tot in ieder geval eind dit jaar mee verder, en daar word ik erg blij van.

Grappig dat het instrument quick scan weer terug is. Weet je dat ik dat 10 jaar terug ook begeleidde? Toen heette dat quick scan lokaal bestuur, nu quick scan lokale democratie. Mijn advies voor gemeenten: pak dit instrument met beide handen aan! Het geeft je een fantastische foto van je politiek bestuurlijke situatie inclusief de inzichten daarover vanuit je inwoners.
Nou, genoeg reclame voor de VNG. We gaan er als zelfstandig ondernemers weer hard tegenaan.

Tot gauw!
Grtz Anka

Paulides & Visser

Columns van Paulides & Visser