Ode aan de collega-griffiers

Ha Petra,

Wat een weelde was het vorige maand, hè. We werden als vertrekkende griffiers in het zonnetje gezet door onze eigen collega’s uit de kring WestBrabant. Ik heb er van genoten hoor, van het lekkere eten en het leuke afscheid. Zo je weet heb ik al veel griffierskringen gezien. Deze kring is een actieve, hartelijke en in omvang grote groep mensen. Een belangrijke groep voor ons met toch wel een bijzonder beroep. Er is gelukkig op veel fronten broodnodige informatie voor ons beschikbaar, maar waar kunnen wij onze twijfels neerleggen of gewoon eens ‘off the record’ ons hart luchten?

We hebben in ons dagelijks bestaan te maken met diverse gremia, zoals bijvoorbeeld de driehoek, de werkgeverscommissie, het presidium of je griffieoverleg. Ik noem er zo maar een paar. Ik beloof je alvast Petra, dat ik er over ga schrijven. Maar waar durf je je als griffier kwetsbaar op te stellen? Waar kies jij dan voor, Petra? Het is een heerlijk vak, maar heeft kanten van een eenzaam bestaan. Regelmatig kom je niet thuis op dezelfde dag als de dag dat je vertrok. Als de raad maar kan draaien, vergaderen, uitnodigingen ontvangt, stukken krijgt. En dat de devices het doen, er vergaderruimte is, koffie/thee staat, werkbezoeken worden geregeld, sleutels klaarliggen…. iemand doet dat allemaal. Daarom is het fijn om als collega’s onderling elkaar af en toe op te zoeken, te sparren of ja, ook wel eens uit te huilen.

Dus dank lieve collega-griffiers! Door herindelingen en samenvoegingen wordt de club kleiner. Zorg goed voor elkaar! Binnen die groep is namelijk een half woord genoeg…

grtz Anka

Hi Anka,

De collega griffiers uit de kring West-Brabant zijn in die 10 jaar dat ik griffier ben geweest, heel belangrijk voor mij geweest. De kring bestond uit 19 griffiers, die elkaar elke 6 weken zagen. Op de agenda stonden soms saaie regionale bestuurlijke thema’s, maar het was ook echt genieten met gezamenlijke innovatieve trajecten. Ik breng graag met je mee een Ode aan de collegialiteit onder Griffiers, aan samen sterk staan en samen plezier in je werk hebben.

Momenteel zijn er 35 griffierskringen in Nederland. Dit betekent dat er 35 clubjes griffiers zijn. Omdat er geen standaard is of ook gewenst is, heeft iedereen zijn eigen vorm gevonden in hoe vaak ze samenkomen en wat ze delen. Als je geen griffier bent, weet je waarschijnlijk helemaal niet eens dat deze kringen bestaan. Wist jij dat het er zoveel zijn? De West-Brabantse kring zag elkaar regelmatig, maar gelukkig niet alleen om te vergaderen. We hadden ook onze intervisie lunchbijeenkomsten en de jaarlijkse griffiedag West-Brabant. De laatste griffiedag hebben we nog samen geregeld. Een mooi concept: georganiseerd voor en door collega’s op de griffie, bedoeld elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen.

Het nut van een clubje hebben is dat je ergens bij voelt horen. Omdat je als griffier vaak op je eigen raadseiland zit, is zo’n clubje extra waardevol. Naast de inhoud hebben we elkaar vooruit geholpen in lastige situaties, met elkaar meegeleefd, onze hoogtepunten gedeeld, maar ook onze zorgen geuit. Ik ga dit clubje mensen missen, maar ik hoop ze in mijn nieuwe rol weer ergens tegen te komen.

Tot de volgende keer!
Petra

 

Paulides & Visser

Columns van Paulides & Visser